پیش بسوی 1404

این وبلاگ جهت جمع آوری پیشرفت های علمی کشور عزیزمان ایران اسلامی راه اندازی شده است

پیش بسوی 1404

این وبلاگ جهت جمع آوری پیشرفت های علمی کشور عزیزمان ایران اسلامی راه اندازی شده است

نگاهی به پیشرفت های هسته ای ایران


نگاهی به پیشرفت های هسته ای ایران




خبرگزاری فارس:

از آغاز برنامه هسته ای کشورمان در سال ۱۳۸۱ شش سال می گذرد. در این مدت منحنی رشد و توسعه فناوری هسته ای ایران سیر صعودی داشته است به گونه ای که جمهوری اسلامی ایران در جمع چند کشور معدود باشگاه هسته ای جهان قرار می گیرد. آنچه امروز برای مردم و مسئولان کشور مسلم است، این است که با وجود فشار های بین المللی و صدور سه قطعنامه تحریمی شورای امنیت علیه ایران نباید از تحقق اهداف ملی در مسیر اتمی شدن لحظه ای عقب ماند. 

نگاهی به آخرین پیشرفت های هسته ای کشورمان و چشم انداز روشن فن آوری هسته ای به عنوان محوری ترین فناوری دنیای آینده هدف این نوشته است.

ضرورت دستیابی به فناوری هسته ای

بدون شک تکنولوژی هسته ای در دنیای امروز که به مرز پایانی انرژی های دست نیافتنی و فسیلی مثل نفت و ... نزدیک می شود، از زیر بنایی ترین فن آوری های هزاره سوم محسوب می شود . پیش بینی بحران انرژی و سوخت در دهه های آینده و میدان وسیع کاربرد دانش هسته ای در تمام علوم روز (پزشکی ، کشاورزی ، مهندسی ساخت و ..) از جمله دلایلی است که ضرورت سرمایه گذاری بر تحقیقات گسترده هسته ای را برای کشورها چند برابر و توجیه پذیر می نماید. از همین روی نگاهی به تکاپوی منطقه ای و بین المللی نشان می دهد که خیلی از کشورها این ضرورت را درک کرده و گامهای عملی را در تجهیز و دستیابی به این فن آوری پاک آغاز کرده اند. به طوری که در بین کشورهای توسعه یافته غربی که روند هسته ای شدن خود را از سالهای پیش شروع کرده اند، برای سرمایه گذاری در کشورهای غیر برخوردار از دانش و فناوری هسته ای مسابقه ای نفس گیر شروع شده است. وجود زیر ساخت های مناسب برای پیشرفت تکنولوژی هسته ای در داخل ایران نیز از مزیت هایی بود که علاوه بر نیاز کشور مسئولان را تشویق به تمرکز بر این زمینه علمی می کرد.

از این روی جمهوری اسلامی به رغم تمام سختی ها و کارشکنی ها بویژه در بعد سیاسی از سوی غرب و دیگر محدودیت ها در ابعاد مختلف هسته ای اعم از سخت افزاری و ساخت تاسیسات ساختمانی، ابزاری و تکنولوژیک و هم از حیث نرم افزاری و کشف قوانین علمی جدید هسته ای به موفقیت ها و پیشرفت های قابل توجهی رسیده است که درصورت تداوم آگاهانه این مسیر پیش بینی می شود ایران زودتر از برنامه چشم انداز ۲۰ ساله در عرصه فناوری های هسته ای به مقام اول منطقه ای دست پیدا نماید.

● پیشرفت های هسته ای

برخی از موفقیت ها و پیشرفت های جمهوری اسلامی ایران در زمینه فن آوری هسته ای در چند ماه اخیر عبارتند از:

۱) ایران به لحاظ زمان بندی در دستیابی به تولید ۶ UF در رتبه هشتم کشورهای جهان که دارنده این فناوری هستند، قرار گرفته است و از نظر میزان تولید آن در دنیا هفتمین کشور است.

۲) جمهوری اسلامی از حیث دانش غنی سازی اورانیوم در بعد صنعتی پنجمین کشور دنیاست که به این صنعت فوق العاده پیچیده و فنی دست پیدا کرده است. دستیابی به مراحل پیچیده و تخصصی صنعت هسته ای از جمله تاسیسات UCF و غنی سازی اورانیوم باعث تحول و پیشرفت در صنایع و دانش های مرتبط با دانش هسته ای از جمله مکانیک برای ساختن دستگاههای سانتریفیوژ ، الکترونیک، رایانه و ... نیز شده است.

۳) نیروگاه اتمی بوشهر پیشرفت قابل توجهی کرده است به طوری که توسعه و پیشرفت آن در چند ماه اخیر که نوعی با حضور و مدیریت فنی و علمی خود ایرانی ها صورت گرفته، به مراتب بیش از چند سال گذشته است که پروژه در اختیار روسیه بوده است.

۴) راه اندازی و در دست تکمیل بودن مجتمع آب سنگین و راکتور ۴۰ مگاواتی کنار آن در اراک از دیگر پیشرفت های هسته ای جمهوری اسلامی محسوب می شود.

۵) در آینده ای نزدیک بنا به قول رییس سازمان انرژی اتمی کشور، تولید پودر(۲U ) برای تولید قرص های سوخت آغاز و به بهره برداری می رسد. قرص های سوخت تولید شده از طریق میله های سوخت آماده بارگذاری در راکتور تحقیقاتی خواهد شد.

۶) دانشمندان هسته ای کشور در مجتمع غنی سازی نطنز نوآوری هایی از جمله تولید زیرکونیوم و میله های سوخت با دقت بالا را ارائه کرده اند که در صورت دستیابی به آلیاژ لازم علاوه بر بهره گیری در سوخت هسته ای ، در صنایع دیگر نیز قابلیت استفاده خواهد داشت.

۷) طراحی و ساخت راکتور ۳۶۰ مگاواتی در دارخوین به دست متخصصان داخلی و تلاش برای تکمیل حلقه آخر چرخه سوخت هسته ای، یعنی پسماندداری از دیگر عرصه های بروز و ظهور استعداد ایرانی است. بدون عملیات پسماندداری امکان فعالیت کامل و سالم وجود ندارد.

۸) بهره برداری موفقیت آمیز از نخستین راکتور مولد پلاسمای کانونی در دانشکده مهندسی هسته ای و فیزیک دانشگاه امیر کبیر از دیگر پیشرفت های هسته ای کشور است که قابلیت های عملکردی ویژه ای را در اختیار صنایع هسته ای کشورمان می گذارد. این طرح در قالب یک پروژه دوره دکتری مهندسی هسته ای و با استفاده از ظرفیت های علمی متخصصان فناوری پلاسمای پالسی توان بالا در کشور در بازه زمانی حدود چهار سال به انجام رسیده است. دستگاه پلاسمای کانونی که جدیدترین محصول هسته ای تولید داخل است، با محصور سازی مغناطیسی پلاسما و ایجاد فرآیند پینچ چگال به واکنش های گداخت هسته ای و همجوشی هسته ای سبک از قبیل هیدروژن و ایزوتوپ هایش منجر می شود. به اعتقاد استاد مهندسی هسته ای دانشگاه امیر کبیر این سیستم پس از راکتورهای شکافت هسته ای دومین مولد پر شدت باریکه نوترون است. از دستاوردهای این قبیل پیشرفت های هسته ای داخلی تشویق و تداوم برنامه ریزی برای گشودن افق های جدید علمی است. از این روی پس از نصب و راه اندازی موفقیت آمیز این دستگاه، تحقیقاتی نیز در زمینه های مختلف مطالعات نظری دینامیک پلاسمای چگال،بررسی تجربی طیف های نوترون و اشعه ایکس نرم و سخت ، بر هم کنش پلاسمای چگال با سطوح مختلف، تصویر برداری های حاصل از تابش های پر انرژی این دستگاه توسط تیم هایی از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در این دانشگاه و مراکز علمی و تحقیقی مرتبط آغاز شده است که به نوبه خود می تواند تحول و انقلابی علمی در عرصه های مختلف صنایع کشور ایجاد نماید. زیرا صنعت هسته ای از جمله صنایع بزرگ و مادر محسوب می شود که موجب شکوفایی دیگر صنایع نیز می گردد. همه تخصص ها از شیمی گرفته تا متالوژی و مواد، مکانیک ، برق، الکترونیک ، کامپیوتر، فیزیک، شیمی و عمران و مهندسی های دیگر در آن وجود دارد.

۹) استفاده از فناوری هسته ای در پزشکی موجب شکوفایی این رشته گردیده است. به طوری که امروزه از طریق استفاده از محصولات هسته ای در پزشکی مثل پرتو درمانی، رادیو داروها، و رادیو ایزوتوپ ها بسیاری از بیماری های ناعلاج و صعب العلاج به راحتی درمان می شود. به عنوان مثال از طریق پرتو درمانی علاوه بر ضد عفونی پایدار تجهیزات پزشکی، شناسایی انواع و اقسام بیماری های سرطانی در اعماق بدن میسر شده است. پوکی استخوان و ناراحتی های قلبی توسط رادیو ایزوتوپ ها بسیار ساده شناسایی و درمان می شوند. رادیو ایزوتوپ ها در راکتورهای هسته ای با استفاده از اورانیوم بدست می آید.

۱۰) تولید رادیو داروی تکنسیوم ۹۹ و ید ۱۳۱: رادیو ایزوتوپ ها که در فرایند کار راکتورهای هسته ای با اورانیوم تولید می شوند، چنان بهره ای به علم پزشکی رسانده اند که امروزه پزشکی هسته ای یک شاخه بزرگ از علم پزشکی شده است. یکی از مهمترین رادیو داروهایی که در سراسر دنیا مورد استفاده قرار می گیرد و تا ۸۵ درصد بیماری های سرطانی، پوکی استخوان و امراض قلبی بوسیله آن شناخته می شود، رادیو داروی ارزشمند تکنسیوم ۹۹ می باشد. در حال حاضر روزانه ۴۰ تا ۵۰ هزار بیمار در دنیا از آن استفاده می نمایند. در ایران نیز هفته ای ده هزار نفر به مراکز پزشکی هسته ای برای استفاده از آن مراجعه می نمایند. این دارو چند ماهی است در پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی ایران به تولید انبوه رسیده و از خروج میلیون ها دلار ارز کشور جلوگیری کرده است. ید۱۳۱ نیز که برای درمان تیرویید به کار می آید به تولید انبوه رسیده است. رادیو داروهای دیگری مثل گالیم ۶۷ و تالیم ۲۰۱ نیز در ایران در حال تولید و تحقیقات بیشتر بر روی آنهاست.

۱۱) استفاده از فناوری هسته ای در کشاورزی و صنعت: از فرآورده های صنعت هسته ای در مباحث کشاورزی بویژه آفت زدایی و ضد عفونی و نگهداری مواد غذایی و انوع بذر بسیار استفاده می شود. از طریق پرتو دهی مواد غذایی ، کیفیت نگهداری و کمیت تولیدی آنها را افزایش می دهند و در صنایع دیگر نیز با استفاده از رادیو ایزوتوپ ها بسیاری از امور مربوط به صنایع مثل شناسایی و ترمیم سوراخ های لوله های انتقال نفت و گاز استفاده می شود.

۱۲) راه اندازی و افتتاح دومین کارخانه تولید کیک زرد در کشور تا پایان سال به بهره برداری می رسد. به گفته معاون سوخت سازمان انرژی اتمی ظرفیت تولید اکسید اورانیوم در این کارخانه ۷۰ تن در سال خواهد بود که با راه اندازی این کارخانه نیاز کشور به این محصول بر طرف می شود.

۱۳) تاکنون به همت دانشمندان و مهندسان سازمان انرژی اتمی نزدیک به یک سوم خاک جمهوری اسلامی ایران از طریق پرتوهای رادیو اکتیو جهت کشف معادن اورانیوم مورد شناسایی قرار گرفته است. طبق اعلام مسئولان به زودی با بررسی بقیه خاک کشور، نقشه ای جامع از معادن اورانیوم کشور شناسایی و طراحی خواهدشد.

۱۴) دستیابی ایران به نسل جدیدی از سانتریفیوژهای هسته ای در نطنز که از طرف رییس جمهور در روز جشن ملی فناوری هسته ای اعلام شده، به دقت و سرعت در حال پیگیری است.

این دستگاه از نسل همان سانتریفیوژهای سه هزار تایی قبلی است که ظرفیت بازدهی و سرعت آن به ۵ برابر قبلی ها ارتقاء یافته است. همچنین مطالعاتی بر روی نسل های۲ IR سانتریفیوژها در حال انجام است. مرور بر فعالیت های درخشان گذشته و برنامه های در دست اجرای دانشمندان هسته ای کشور نوید بخش چشم اندازی درخشان از فعالیت های هسته ای کشور را نشان می دهد و از این روی با توجه به شرایط سیاسی و بین المللی پرونده دستیابی به آن از پیروزی در صنعت نفت مهمتر است. 


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد